Glutenfri kaka med hallonglasyr

Innehåller mandelmjöl, potatis och kikärter

Glutenfri kaka med hallonglasyr

Kan en efterrättskaka vara nyttig? Denna hallonkaka innehåller inget vitt mjöl, men görs med bland annat kikärter, potatis och mandelmjöl. Den toppas med en enkel hallonglasyr.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook Dela receptet på Google+
Lagas på 90 minuter

90 minuter

1

st

Ingredienser

200 g potatis, kokt och kall
200 g kikärter, kokta
0,5 dl rapsolja
3 st ägg
2 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker
2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 st lime
Glasyr
125 g frysta hallon
1 dl florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Riv potatisen fint på ett rivjärn. Häll ner i en liten skål. Häll av och skölj kikärterna. Lägg den i en annan skål och häll i oljan. Mixa kikärterna och oljan med en stavmixer, tills du har ett jämnt mos utan klumpar.
  3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt med en elvisp i en stor bunke. Blanda mandelmjöl och bakpulver i en liten skål.
  4. Rör ner den rivna potatisen i äggsmeten. Blanda även i kikärtsmoset. Riv ner skalet från limen och pressa i 1 matsked limejuic. Rör till sist ner mandelmjölsblandningen.
  5. Rör ihop allt till en jämn smet. Ta fram en rund ugnsform med löstagbar kant (24 cm i diameter). Pensla formen med olja och häll sedan i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ungefär 30 minuter.
  6. Häll under tiden ner hallonen i en liten kastrull. Låt dem koka upp, samtidigt som du mosar dem med en träslev. Blanda i vaniljsockret och låt glasyren koka i någon minut. Ta den sedan av värmen.
  7. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna något. Häll över glasyren och ställ sedan in kakan i kylen en stund. Servera den gärna med vispad grädde och färska hallon.
Smaklig måltid!

Publicerat 9/10 2016 av Daniel Claesson.

Glutenfri kaka med hallonglasyr

Kommentera receptet