X

Betygsätt detta recept

Sätt betyg på receptet.

Glutenfri kaka med hallonglasyr

Glutenfri kaka med hallonglasyr

PT90M90 minuter

1

st

0

Kan en efterrättskaka vara nyttig? Denna hallonkaka innehåller inget vitt mjöl, men görs med bland annat kikärter, potatis och mandelmjöl. Den toppas med en enkel hallonglasyr.

Kan en efterrättskaka vara nyttig? Denna hallonkaka innehåller inget vitt mjöl, men görs med bland annat kikärter, potatis och mandelmjöl. Den toppas med en enkel hallonglasyr.

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept

Laktosfritt recept

Laktosfritt recept

Ingredienser

200 g potatis, kokt och kall
200 g kikärter, kokta
0,5 dl rapsolja
3 st ägg
2 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker
2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 st lime
Glasyr
125 g frysta hallon
1 dl florsocker
Annons: Köp ingredienser från Mathem

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Riv potatisen fint på ett rivjärn. Häll ner i en liten skål. Häll av och skölj kikärterna. Lägg den i en annan skål och häll i oljan. Mixa kikärterna och oljan med en stavmixer, tills du har ett jämnt mos utan klumpar.
  3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt med en elvisp i en stor bunke. Blanda mandelmjöl och bakpulver i en liten skål.
  4. Rör ner den rivna potatisen i äggsmeten. Blanda även i kikärtsmoset. Riv ner skalet från limen och pressa i 1 matsked limejuice. Rör till sist ner mandelmjölsblandningen.
  5. Rör ihop allt till en jämn smet. Ta fram en rund ugnsform med löstagbar kant (24 cm i diameter). Pensla formen med olja och häll sedan i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ungefär 30 minuter.
  6. Häll under tiden ner hallonen i en liten kastrull. Låt dem koka upp, samtidigt som du mosar dem med en träslev. Blanda i vaniljsockret och låt glasyren koka i någon minut. Ta den sedan av värmen.
  7. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna något. Häll över glasyren och ställ sedan in kakan i kylen en stund. Servera den gärna med vispad grädde och färska hallon.

Sätt ugnen på 175°. Riv potatisen fint på ett rivjärn. Häll ner i en liten skål. Häll av och skölj kikärterna. Lägg den i en annan skål och häll i oljan. Mixa kikärterna och oljan med en stavmixer, tills du har ett jämnt mos utan klumpar. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt med en elvisp i en stor bunke. Blanda mandelmjöl och bakpulver i en liten skål. Rör ner den rivna potatisen i äggsmeten. Blanda även i kikärtsmoset. Riv ner skalet från limen och pressa i [get_antal] matsked limejuice. Rör till sist ner mandelmjölsblandningen. Rör ihop allt till en jämn smet. Ta fram en rund ugnsform med löstagbar kant (24 cm i diameter). Pensla formen med olja och häll sedan i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ungefär 30 minuter. Häll under tiden ner hallonen i en liten kastrull. Låt dem koka upp, samtidigt som du mosar dem med en träslev. Blanda i vaniljsockret och låt glasyren koka i någon minut. Ta den sedan av värmen. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna något. Häll över glasyren och ställ sedan in kakan i kylen en stund. Servera den gärna med vispad grädde och färska hallon.

Lycka till!

Publicerat 9/10 2016 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!