Mustig tomatsoppa med krutonger

Underbart god att äta en kall vinterdag

Mustig tomatsoppa med krutonger

Denna vegetariska tomatsoppa innehåller nästan bara tomater, men är väldigt god. Passar perfekt en kall höst- eller vinterdag, särskilt tillsammans med krutongerna av ciabatta.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook Dela receptet på Google+
Lagas på 30 minuter

30 minuter

4

portioner

Ingredienser

Tomatsoppa
1 kg körsbärstomater (gärna i olika färger)
4 st stora tomater
1 st färsk röd chili
4 st vitlöksklyftor
2 st rödlökar
4 msk balsamvinäger
1 st knippe färsk basilika
crème fraiche till servering
Krutonger
1 st ciabatta
olivolja
flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225° och ta fram en ugnsform. Rensa körsbärstomaterna från kvistarna och lägg dem i formen. Dela de stora tomaterna i fyra delar och lägg ner dem också. Ta bort kärnorna från chilin, dela den och lägg ner den bland tomaterna.
  2. Pressa ner vitlöken och krydda med salt och peppar. Häll på lite olivolja och skaka runt allt lite. Ställ in formen högt upp i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills tomaterna börjat spricka och få färg.
  3. Ta fram brödet och dela det i lagom stora bitar. Ringla över lite olivolja och flingsalt och lägg brödskivorna på en plåt. Ställ en stor gryta på spisen på medelvärme. Hacka rödlöken och fräs den. Häll i balsamvinägern när löken börjat få färg.
  4. När tomaterna är klara i ugnen häller du ner allt innehåll i formen i grytan. Ställ sedan i bröden så att de får färg. Mosa tomaterna lite med en trägaffel. Släng i nästan all basilika, stäng sedan av värmen på plattan.
  5. Mixa grytans innehåll med en stavmixer, eller en vanlig mixer. Soppan är nu klar, men kan behöva smakas av med salt, peppar och eventuellt crème fraiche.
  6. Ta ut bröden ur ugnen när de fått fin färg och servera med soppan.
Smaklig måltid!

Publicerat 10/2 2013 av Daniel Claesson.

Mustig tomatsoppa med krutonger

Kommentera receptet